Triduum Paschalne - Wielka Sobota
- Szczegóły
- Utworzono: piątek, 29, marzec 2013 19:40
- [as]
Wielka Sobota kojarzy nam się przede wszystkim ze święceniem koszyczków z pokarmami. Tradycyjne święconki zanoszone są od rana do Kościołów, gdzie błogosławią je kapłani. Ale dla katolików najważniejszym punktem przedostatniego dnia Wielkiego Tygodnia jest wieczorna Wigilia Paschalna, podczas której rozbrzmiewa już radosne Alleluja na cześć Zmartwychwstałego Jezusa.
W Wielką Sobotę przez cały dzień Kościół przeżywa żałobę po śmierci Jezusa na krzyżu. Najświętszy Sakrament wystawiony jest w Grobie Pańskim, gdzie mogą go adorować wierni, którzy przychodzą do kościoła ze święconką. Do wieczora panuje atmosfera zadumy, smutku i żałoby.
Po zmroku w kościołach sprawowana jest Wigilia Paschalna. Zgodnie z żydowską tradycją, po zmroku zaczyna się nowy dzień, dlatego ta eucharystia należy już do obchodów Niedzieli Wielkanocnej.
Tradycyjnie w Wielką Sobotę dokonywany jest obrzęd poświęcenia pokarmów spożywanych następnie podczas śniadania w Niedzielę Wielkanocną. Pokarmy przynoszone są najczęściej w wiklinowych koszykach nierzadko przyozdobionych wstążkami, kwiatami i białymi, koronkowymi serwetkami. Wśród święconki nie może zabraknąć:
- Jajka (Pisanki, Kraszanki) - symbol życia i odrodzenia
- Baranek (Cukrowy,Z Masła bądź z ciasta) - Symbol Jezusa Chrystusa (Agnus Dei - Baranek Boży)
- Chleb - także symbolizuje Ciało Chrystusa, jest oznaką dostatku
- Chrzan - wg. Neweraniego (patrz wyżej), wraz z masłem jest symbolem goryczy i słodyczy po śmierci i zmartwychwstaniu.
- Masło - (patrz opis chrzanu)
- Sól - symbol dostatku i gościnności
- Wędliny - symbolizują kończący się Wielki Post. Mięso wieprzowe, wg. Neweraniego, symbolizuje 'uwolnienie z jarzma praw starozakonny
Kraszanki powstają przez gotowanie jajek w roślinnym wywarze. Poniżej przedstawiamy jak otrzymać odpowiednie kolory:
- brązowy (rudy): łupiny cebuli
- czarny: kora dębu, olchy lub łupiny orzecha włoskiego
- żółtozłocisty: kora młodej jabłoni lub kwiat nagietka
- fioletowy: płatki kwiatu ciemnej malwy
- zielony: pędy młodego żyta lub listki barwinka
- różowy: sok z buraka
www.se.pl